10. avgust 2010

Gradovi Ludvika II. Bavarskega

Medtem ko so se moji namakali v morju, sva se z možekom odpravila pogledat še preostala 2 gradova, ki jih je dal zgraditi Ludvik II.

Grad
Herrenchiemsee smo si že ogledali skupaj za prvomajske počitnice, tokrat pa je bil na vrsti še pravljični grad Neuschwanstein, ter blizu ležeči grad Schwangau, ki ga je dal zgraditi Ludvikov oče, Maksimiljan II. Bavarski.

Najmanjši in edini, ki ga je zgradil za časa svojega življenja, je dvorec Linderhof z ogromnim posestvom, Venerino jamo (Venus Grotte), umetno narejeno podzemno jamo, ki si jo je Ludvik II. podaril za svoj 32. rojstni dan. Pozimi so jo ogrevali in prirejali v njej Wagnerjevo opero Tannhäuser, samo za kralja. Jama je osvetljevala ena prvih električnih razsvetljav. Najeti so bili strokovnjaki, da bi v njej ujeli moder odsev Modre jame (Blue Grotto) na Capriju, kar pa jim po kraljevem mnenju ni uspelo.

Nasploh je bil Ludvik II. zelo naklonjen raznim "izumom", tako dal v Linderhofu in kasneje v Neuschwansteinu zgraditi "mizico pogrni se". Pod mizo se je nahajal podest, ki so ga z mehanizmom potegnili v spodnje prostore, napolnili mizo in jo dvignili nazaj v prvo nadstropje. Baje je kralj rad jedel sam in ni želel, da so okoli njega služabniki, ki bi mu stregli. V gradovih je bilo centralno ogrevanje in skozi "kamine" je prihajal topel zrak, tudi to je bilo nenavadno za tisti čas.
Po parku, ki je okoli dvorca, se je baje sprehajal ponoči. No, mi2 sva si ga ogledala en lep sončen popoldan. V vsej gužvi okoli dvorca se je bilo tako prijetno sprehajati sam po tej čudoviti pokrajini. Daleč naokoli nobene hiše ali človeka. Večini obiskovalcev se je mudilo nazaj na avtobus. ;)

Nekaj te lepote sem ujela v fotke. Na začetku je še nekaj utrinkov iz Münchenske tržnice.

2 komentarja:

  1. Pogledala vse fotke in prebrala tvoje dodano besedilo in se mi je zdelo zelo zanimivo, fotke pa čudovite. Gradovi so res, kot bi stopil v kakšno pravljico in po moje se jih človek nikoli ne more naveličat gledat. Tudi tistih ne, od katerih so samo še ruševine in si predstavljaš, kako je moralo včasih bit.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lepe fotke. :) Tudi jaz bi tako uživala, komaj čakam dopust.

    OdgovoriIzbriši

Hvala da si pokukal-a v moj blog, bom vesela tvojega komentarja.

Thank you for visiting my blog, I'd love to hear from you.

moi xxx